Hiába a május, az eper ára még mindig az egekben, és a piacokon egyre kevesebb a hazai termés. De mi áll a drágulás hátterében?
Az eperre vágyó vásárlóknak most mélyebbre kell nyúlniuk a pénztárcába: egy kiló gyümölcs akár 4000-5000 forintba is kerülhet. A drágulás mögött elsősorban az időjárás áll: az áprilisi fagyok elvitték a szabadföldi termés egy részét, a májusi hideg és napsütéshiány pedig tovább lassította az érési folyamatot.
Apáti Ferenc, a FruitVeB elnök-ügyvezetője szerint különösen a szabadföldi szamóca szenvedett komoly károkat. A takart, fóliás ültetvények valamivel jobban vészelték át a fagyokat, de az egész szezon csúszik – és ez most az árakban is megmutatkozik.
„A szüretnek most kellene pörögnie, ehelyett akadozik, így az árak nemhogy csökkennének, inkább stagnálnak vagy emelkednek” – fogalmazott a szakember. Mindez azt jelenti, hogy a piacra kerülő mennyiség kevés, a kereslet viszont óriási.
Bár az eper ára akár tovább is emelkedhetne, a szakember szerint van egy határ, amit a magyar pénztárcák már nem bírnak el. A 4-5 ezer forintos plafont nem valószínű, hogy áttörné a piac – egyszerűen nincs rá fizetőképes kereslet.
Ha végre beköszönt a nyárias idő, az érés is felgyorsulhat, és remélhetőleg a kínálat is élénkül. Addig viszont úgy tűnik, az eper marad a szezon luxuscikkje.