A Magyar Cukrász Ipartestület tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A verseny óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.
A megmérettetésre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület. Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállításon.
A nevezett tortákat vitrinekben állították ki, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.
A 2024. évi verseny témaköre a „szuperélelmiszer” volt, azzal a céllal, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, amelyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.
A következőkből minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál:
- bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder
- gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles
- zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
- olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a megmérettetésre 31 torta nevezése érkezett. Az induló cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.
Az idei döntős torták a következők:
- ÁRVÁCSKA: Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
- FEKETE GYÖNGY: Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
- HETEDHÉT: Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
- MÁKVIRÁG: Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
- RIGÓFÜTTY: Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
- TÖKIBOGYÓ: Szoljár Csaba – Solier Café – Gödöllő
A fináléban a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
Az eredményt augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az ország tortáját az augusztus 20-ai ünnepélyeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a desszertet.