Itt a nyár, vele együtt pedig a strand, a Balaton, a fagylalt és a lángos illata. Csakhogy idén ezekért a nyári finomságokért mélyebben kell a pénztárcába nyúlnunk. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány friss elemzése szerint ugyanis a fagyi és a lángos ára is szépen kúszik felfelé.
Fagyinál 10-15 százalékos a drágulás
Egy gombóc fagyi akár 10-15 százalékkal is többe kerülhet idén, mint tavaly. Országrésztől függően elég nagy a szórás: míg Debrecenben vagy Szegeden még akad 400-450 forintos gombóc, a Balaton partján és Budapesten 600 forint alatt már szinte lehetetlen találni. Az árakat az alapanyagok drágulása (főleg a tejtermékek és a kakaó), a megugró működési költségek és a munkaerőhiány hajtják felfelé.
Nemzetközi összehasonlításban még mindig olcsók vagyunk
Egyébként európai szinten Magyarország továbbra is viszonylag olcsónak számít: a Kronen Zeitung tavalyi gyűjtése szerint az európai üdülőhelyeken egy gombóc fagyi átlagosan 2,39 euróba (kb. 926 forintba) került, míg a Balatonnál akkor még “csak” 1,22 euróba (473 forintba) fájt egy gombóc.
A lángosnál 20 százalékos emelkedés látszik
A lángos sem ússza meg: a Balatonnál már az előszezonban is 1200-1300 forint körüli árakat látni, ami kb. 20 százalékos drágulást jelent tavalyhoz képest. Itt is ugyanaz a helyzet: drágább a liszt, az étolaj, a tejtermékek, a szállítás, a bérleti díj és a munkaerő. Az árrésstop ugyan valamennyit tompíthat, mivel a lángos hozzávalói közül több is hatósági áras volt vagy az.
A strandbüfék áraira idén is érdemes felkészülni – de a nyári hangulatot persze nem veszi el tőlünk senki.