Országos ellenőrzést rendelt el a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság a gíroszt árusító üzletekben.
Mint közleményükben kifejtik, az utóbbi időben több probléma is felmerült a gírosz készítésével és árusításával kapcsolatban, ezért most fokozott hatósági figyelmet kapnak. Az NKFH és a kormányhivatalok ellenőrzéseiből ugyanis kiderült, hogy több esetben megszakadt a hűtési lánc, nem tudták megfelelően igazolni a hús eredetét, vagy gondok voltak a konyhák tisztaságával. Az eddig lefolytatott hatósági ellenőrzések közel 70 százalékánál találtak problémát az ellenőrök, 4 büfé működését fel is függesztették.
Az NKFH országos ellenőrzést rendelt el, hogy kiderüljön, az ilyen ételt árusító vendéglátóegységek megfelelnek-e az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak.
Az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok kiemelten figyelik az alapanyagok eredetét és nyomon-követhetőségét, a tárolási és hőkezelési hőmérsékletek betartását, valamint a konyhai folyamatokat, például a hús pácolását és nyársra húzását.
A vizsgálatok emellett érintik a dolgozók személyi higiéniáját, a munkaterületek tisztaságát, a fogyasztók allergénekről való tájékoztatását.


