Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a húsvét előtt: sonkák, gyümölcslevek és gluténmentes termékek a fókuszban
A húsvéti ünnepek közeledtével a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) megkezdte a hagyományos húsvéti termékek, valamint egyes speciális megjelölésű élelmiszerek ellenőrzését a fogyasztók védelme érdekében.
Ellenőrzött termékcsoportok és célok
A laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek a nyers és hőkezelt sonkákra, gyümölcslevekre, valamint a gluténmentes termékekre. A sonkák és gyümölcslevek esetében a címkén feltüntetett megnevezések és tápértékadatok valódiságát ellenőrzik a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján. A gluténmentes termékeknél különösen fontos, hogy azok valóban megfeleljenek a jelölésnek, mivel egészségügyi szempontból elengedhetetlen a gluténmentesség biztosítása.
Korábbi ellenőrzések tapasztalatai
A korábbi évek tapasztalatai alapján a szezonális ellenőrzések indokoltak. A legutóbbi vizsgálatok során a sonkák 25% nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak a túlzott sótartalom miatt. A gyümölcslevek esetében a cukortartalomra vonatkozó előírások a termékek 2%-ánál nem teljesültek, míg a gluténmentes termékeknél a kifogásolási arány 5% volt.
Ellenőrzések helyszínei és következmények
Az NKFH széles körben végez mintavételeket, többek között bevásárlóközpontokban, áruházláncokban, élelmiszerboltokban, vásárcsarnokokban és piacokon. Amennyiben a vizsgált termék jelölése megtéveszti a fogyasztókat, a hatóság haladéktalanul eljárást indít.
Az NKFH és a kormányhivatalok egész évben, így a húsvéti időszakban is figyelnek a fogyasztói jogok érvényesülésére, ezzel is védve a magyar családokat.