Minden évben, amikor eljön a karácsony időszaka, az egyik fő kérdés, hogy milyen árban kaphatók az élő fenyők.
Vásárlóként nem is sejtjük, mennyi minden kell ahhoz, hogy a nekünk legjobban tetsző fenyő alá kerülhessenek ajándékaink. Úton-útfélen találkozhatunk fenyőfa árusokkal, de vajon azt is tudjuk, hogy egy fenyő milyen úton kerül eladósorba?
Vécsei Gábor őstermelő és csapata 22 éve jár Szekszárdra. Palettájukon megfordul 100-260 centiméterig a hagyományos lucfenyő, az ezüstfenyő és az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kaukázusi jegenyefenyő, ismertebb nevén normand fenyő is. Elmondása szerint idén náluk nem történt áremelés, így a tavalyihoz hasonló összegeket kell fizetnie azoknak, akik ragaszkodnak az élő fenyőhöz.
Több tényező is megnehezíti a termelők dolgát. A klímaváltozás az egyik, ami évről-évre befolyásolja a termelést. Kérdésünkre elmondta, hogy azt vették észre az elmúlt 3-4 évben, hogy az UV-sugárzás megégeti a növényeket, legyengül a fáknak az immunrendszere a nyár végére és olyan új betegségek támadják meg őket, ami ellen a növényvédelemmel sem nagyon tudnak védekezni. Meglátása szerint, ha ez a tendencia folytatódik, Magyarországon 10 év múlva eltűnhet az ezüstfenyő.
Fontos azonban kiemelni, hogy a faneveldék olyan földterületen vannak, ami a fenyők termesztéséhez alkalmas. A folyamat első felében 3-4 évig történik a magoncok nevelgetése, ezután ültetik ki őket. A második részben a már kiültetett fenyők tápanyagpótlást kapnak és elkezdődik a formázó metszésük. Legvégül pedig kitámasztják az oldalsó ágakat és tovább formázzák őket, hogy úgy nőjenek, ahogy az kielégíti a vásárlók igényeit. Érdemes tehát őstermelőtől vásárolni, ugyanis egyrészről a hazai gazdaságot, másrészről pedig egész éves munkát adó vállalkozókat támogatunk általa.