A napokban rendezett első alkalommal Sommelier-bajnokságot a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolája, a Magyar Sommelier Szövetséggel karöltve – közölte szerkesztőségünkkel a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum.
A tudósítás szerint a november 7-i megmérettetésre az ország hét szakképző intézményéből érkeztek Szálkára, a Lajvér birtokra a pincér-vendégtéri szakember, vendégtéri szaktechnikus és vendéglátásszervező technikus képzésben tanuló diákok.
A megnyitó keretében a fiatalokat és felkészítőiket dr. Horváth Kálmán, Tolna Vármegye Főispánja, Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke, Dömötör Csaba, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja, majd Kern Ferenc, a társszervező, társházigazda Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja köszöntötte.
Részletezik, hogy a háromtagú csapatok minden tag más-más feladatot kapott. Délelőtt tesztek kellett kitölteniük, ezzel párhuzamosan pedig elkezdődött a pezsgőfelszolgálást és gyümölcslé-felismerést magában foglaló feladat.
Mint írják, a verseny egyik legkülönlegesebb, és a versenyzők számára talán legtanulságosabb része az volt, amikor a zsűri elnöke, Evans Victoria, nemzetközi borakadémikus, Sommelier Magyar Bajnok mutatta be a diákok számára, hogy a pezsgőszervírozást hogyan kell kivitelezni szakszerűen.
Ismertetik, hogy a rövid ebédszünetet követően a bordekantálás és felszolgálás feladata következett.
A diákok munkáját neves szakemberekből álló zsűri értékelte, így a már említett Evans Victoria zsűri elnök mellett ott volt Koch Csaba, a Magyar Borakadémia elnöke; Kern Ferenc, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja; Fecske Viktor, a Lua Resort vezető sommelier-je; Sebestyén Csilla, nemzetközi borakadémikus; és Molnár András, a Magyar Sommelier Bajnokság tavalyi 2. helyezettje, közönségdíjasa.
Mint fogalmaznak, a verseny során szerzett sok hasznos tapasztalat és szakmai információ mellett a fiatalok értékes díjazásban is részesültek.
Eredmények
I. helyezett:
Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola „HUNYADISOKKK” nevű csapata, Szekszárd
Csapattagok: Géringer Anna Kincső, Sárkány Inez, Varga Márton
Felkészítő oktató: Sáfrány Szabolcs
II. helyezett:
Baranya Vármegyei Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola „ZSOLNAY” nevű csapata, Pécs
Csapattagok: Bencze Gyula, Filótás Diána és Frank Bertina Luca
Felkészítő oktató: Gönczöl Gábor
III. helyezett:
Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikum „KOSSUTH FIÚK” csapata, Kalocsa
Csapattagok: Sebestyén Bence Tamás, Rupa Alexandra Amanda, Levente és Váradi Dominik
Felkészítő oktató: Balogh Jenő
IV. helyezést értek el:
Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola, Baja
BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum, Budapest
GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Orosháza
Tokaj -Hegyaljai Egyetem Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Tokaj
Különdíjasok
Az írásbeli feladatot legjobb eredménnyel kitöltő tanuló: Király Gabriella, GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Orosháza
A pezsgőkitöltésben legjobban teljesítő versenyző: Frank Bertina Luca, Baranya Vármegyei Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola, Pécs
Bordekantálásban legjobban teljesítő versenyző: Sárkány Inez, Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola, Szekszárd
Közönségdíj: Tolna Vármegyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola csapata
(Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum)