Javában zajlik már a szüret, idén legalább két héttel korábban kezdődött a betakarítás a megszokottól, már augusztus elején szedni kezdték a gazdák a korai érésű fehér szőlőket – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna Vármegyei szervezete.
A tájékoztató szerint a szokatlanul meleg nyár miatt egyrészt kiégtek a savak, másrészt bekoncentrálódott a szőlő, magas a mustfok, ezért magas alkoholtartalom várható az idei évjáratú borokban. Kitérnek rá, hogy a csapadékmentes időjárás miatt a lékinyerés is alacsonyabb, mint egy normál évjáratban.
Mint írják, a termelők szinte éjjel-nappal szüretelnek, minden fajta egyszerre érett be.
Rámutatnak, hogy a tárolókapacitások a maximumon vannak, tehát nagy figyelmet kell fordítani a köznyelvben mustgáznak nevezett, kémiai nevén szén-dioxid mérgezések megelőzésére. Főleg a kisebb termelők és a bortermelést hobbi szinten művelők esetében fontos a fokozott odafigyelés, mert náluk gyakoribbak a balesetek, mint a nagyobb, korszerűbb pincészetekben.
Részletezik, hogy az erjedés során szén-dioxid keletkezik, ami színtelen, szagtalan gáz, másfélszer nehezebb a levegőnél. A problémát az jelenti, hogy a pince légteréből a padlószinttől kezdve kiszorítja a levegőt, és ez a fulladásos halálát okozhatja annak, aki óvatlan.
Hangsúlyozzák: fontos a szellőztetés, a szén-dioxid-érzékelő használata.
Sajnos a gyakran alkalmazott gyertyaláng próba nem teljesen megbízható, és nem garancia arra, hogy ha a gyertya égve marad, akkor nincs a pincében halálos koncentrációjú mustgáz. A gyertya lángja csak kb. 15 % szén-dioxid koncentrációnál alszik el, viszont az eszméletvesztés már akkor beáll, ha a levegő szén-dioxid koncentrációja eléri a nyolc-tíz százalékot – áll a NAK közleményében.
Hozzáfűzik, hogy ha mégis ezt a megoldást választja valaki a pincébe való bejutáskor, akkor lehetőleg comb magasságban tartsa a gyertyát, és lehetőleg a pincében való munkavégzés közben is legyen egy égő gyertya a padlón. Ha elalszik, azonnal ki kell menni és átszellőztetni a pincét. Mivel a gáz a helyiséget a padlószinttől tölti fel, fokozottan vigyáznunk kell a gyerekekre, mert ők a testmagasságukból adódóan még inkább ki vannak téve a veszélynek.
Felhívják a figyelmet, hogy a szén-dioxid nemcsak a szőlőből készült bor erjedése során, hanem a gyümölcsborok készítésekor is megjelenik.
(Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Vármegyei Szervezete)