A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján, derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség csütörtöki közleményéből.
Tájékoztatnak, hogy március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d’Or európai válogatójának, ahonnan a lyoni döntőbe juthattak tovább a legjobbak. A magyar csapat magabiztos versenyzéssel biztosította a helyét a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén, amelyre 2025 januárjában kerül majd sor, és a legjobb tálnak járó különdíjat is hazahozhatta.
A közlemény szerint idén a tányértéma hús alapú volt, így rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.
Ismertetik, hogy a magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt.
Mint fogalmaznak: a csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában. Ehhez hozzájárult a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is.
A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal. De a Bocuse d’Or részben erről is szól
– áll a közleményben.
A Bocuse d’Or európai döntőjének helyezései:
A legjobb tál: Magyarország
A legjobb tányér: Egyesült Királyság
A legjobb commis: Svédország
3. helyezett: Norvégia
2. helyezett: Svédország
- helyezett: Dánia
Rámutatnak, hogy az előkelő európai helyezéssel a legkomoly felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva.
(Magyar Turisztikai Ügynökség)