Hamarosan ellepi az ország legismertebb medvehagymatermő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetesen fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, amelyiket előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.
A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt a medvehagyma gyűjtésével kapcsolatban, a Mecsekerdő Zrt. továbbra is a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében jár el, amelyik szerint állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta 2 kg/fő mennyiségű gomba, gyógynövény – így medvehagymalevél is – gyűjthető külön engedély nélkül – olvasható a Mecsekerdő Zrt. tájékoztatásában.
Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, online árverést követően.
Figyelem! A társaság védett természeti területre nem ad ki medvehagyma-gyűjtési engedélyt!
A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területek erdészeti beosztásáról és a védett természeti részekről a szervezet honlapján szintén lehet tájékozódni.
Tolna vármegyében a Bátaapáti és a Mórágy környékén lévő erdőben, Szekszárd közelében pedig a népszerű kiránduló- és pecázóhelyen, Sötétvölgyben medvehagymázhatunk. Ha azonban biztosra akarunk menni, akkor a Pécshez közeli Éger-völgyben és a Száraz-kúti pihenőnél, vagy a tévétorony mellett keresgéljünk, de Orfűt és a környékét is elárasztja ilyenkor az isteni medvehagymaillat.
Szintén fontos információ, hogy a medvehagyma gyűjtését tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van intenzív hagymaszaga.
A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, és serkenti a bélműködést. A konyhában sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz (pogácsába „töltelékként”) jól illik, de készülhet belőle például pesto is, vagy éppen medvehagymás vaj, amelyiket pirítósra vagy friss kenyérre kenve, és egy leheletnyi sóval ízesítve elrontani sem lehet.