Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre, amelyikre december 15-ig lehet jelentkezni, a recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a verseny budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy immár hetedik alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt, amelyikre szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket. Az idei megmérettetést a „Csak tiszta forrásból” mottóval rendezik meg.
Az államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amelyik lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák a tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre. A verseny célja a magyar hagyományokon alapulva az ételek megújítása – olvasható a Kormány honlapján.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a hetedik alkalommal megrendezendő megmérettetés azt bizonyítja, hogy ez egy sikeres vállalkozás, amelyik jó hírét viszi a magyar élelmiszereknek. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az agrártárcának fontos feladata a magyar termelők termékeinek a bemutatása, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek. Nobilis megjegyezte: reményei szerint idén a legtisztább élelmiszerek, a vadhús és a hal is jelentős szerepet kap majd a megmérettetésen. Mint hangsúlyozta, a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a döntőt április 27-én, Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Decemberben elindul a nevezés a Szakma ifjú mestere és a Magyarország díszasztala címre is. A felszolgálók menükártyát készítenek, és hozzá díszterítést hoznak létre. Az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is, az esemény mottója, a „Csak tiszta forrásból” is a nagy magyar zeneszerzőtől származik – hívta fel a figyelmet.
Ebben az évben a kötelező alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tej, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek – hangsúlyozta Török István János, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke. A versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amelyik a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is – mondta.
Török István János felhívta a figyelmet arra, hogy a zeneszolgáltatás eltűnőben van a hazai éttermekben, korábban a magyarországi vendéglátásban nagy szerepet játszott a muzsikaszó. Beszélt arról is, hogy idén is három kategóriában hirdetnek rajzpályázatot, amelyikkel a régi falvédőket idézik meg. A jelentkezőknek a „Csak tiszta forrásból” idézetet kell felhasználniuk.
Az elődöntőkre január végén, február elején kerül sor, a döntőt a Szolnok Campuson tartják majd.