Több mint fél évig dolgozott a recepten, amelyik 2023-ban elnyerte a szakmai zsűri tetszését. Többször is változtatta az arányokat, az alapanyagokat és a hozzávalókat, de a minőségről nem volt hajlandó lemondani. Jól tette! Somodi János sütőtökös mandula, dió variációkkal kreációja lett a 2023-as év fagylaltja, amelyiket a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó készített el.
A 2023-as Év Fagylaltja versenyre 81 fagylalttal neveztek, amelyeket a megmérettetés helyszínén, a nézők előtt, élőben kellett elkészíteniük a cukrászoknak. A hagyományos és „mentes” versenykategóriák mellett idén a csokoládé világnapja alkalmából külön „csokoládé” kategóriát is indított az ipartestület.
A 25 éves verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon a vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi kézműves termékek iránt.
A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is. A versenyzők kreativitásának semmi sem szabott határt, a pikánsan ízesített csokoládék mellett szinte minden fajta gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel, vagy akár zöldségekkel kombinálva. A legnagyobb sláger azonban, amelyik több versenyző ötletének is az alapját adta, egyértelműen a magyar gasztronómia egyik kiváló alapanyaga, a tejföl volt, valamint sokakat megihletett mindannyiunk gyermekkori kedvence, a tejbegríz is.
A fagylaltbemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „túrós csusza fagylalt szalonnával”, vagy a „sajtos-tejfölös lángos fagylalt”, valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „mogyoró, tonkabab, feketeribizli” fagylaltja is.
A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije értékelte. A díjazottakat a Magyar Cukrász Ipartestület a Facebook-oldalán tette közzé.